فرمانده کل ارتش، در جريان اين بازديد از طرحها و پروژههاي در دست ساخت نيروي دريايي راهبردي به خصوص ناوشکن در حال ساخت سهند در اين منطقه، از نزديک بازديد و در جريان مراحل ساخت آن قرار گرفت.
ناوشکن جمهوري اسلامي ايران - سهند، سومين پروژه از مجموعه پروژههاي موج است که پس از دو ناوشکن قبلي يعني جماران و دماوند، به نام سهند نامگذاري شده است. پيش از اين، ناوشکن جماران در ناوگان جنوب و ناوشکن دماوند نيز در ناوگان شمال نداجا عملياتي شده بودند.
ناوشکن سهند هم که از مدتها پيش کار ساخت آن آغاز شده و سازه اصلي نيز به آباندازي شده است، به گفته امير سياري فرمانده نداجا، قرار است تا پايان سال جاري به ناوگان جنوب اين نيرو ملحق شود.

ناوشکن دماوند در آبهاي درياي خزر
اما در جريان بازديد سرلشکر صالحي از منطقه يکم دريايي نداجا و مراحل ساخت ناوشکن سهند، تصويري جديد از اين ناوشکن منتشر شده که احتمالا انتشار آن نيز، ناخواسته بوده اما همين تصوير حاوي دو نکته است.
بررسي تصوير منتشره، نشان ميدهد که فاز استقرار و نصب تجهيزات روي ناوشکن آغاز شده و هماکنون توپ فتح 40 که يک توپ ضدهوايي محسوب ميشود، روي پاشنه ناوشکن نصب شده است.
توپ دريايي 40 ميليمتري فتح جزو توپهاي ضد هوايي ارتفاع پست است و در شناورهاي دريايي مورد استفاده قرار ميگيرد. برد نهايي اين سلاح 12 کيلومتر و نواخت تير آن نيز، 300 گلوله در دقيقه است؛ فتح 40 ميتواند بهعنوان سلاحي ضدموشکهاي کروز نيز استفاده شود.

در آخرين تصويري که اواخر سال گذشته از ناوشکن سهند در جريان بازديد سرلشکر صالحي از اين ناوشکن منتشر شد، هيچ تجهيزات و تسليحاتي روي عرشه ناو نصب نبوده و حالا با گذشت حدود 6 ماه و نصب توپ فتح روي پاشنه ناوشکن، عملا مشخص ميشود که فاز نصب تجهيزات روي ناوشکن آغاز شده است.
بررسي بيشتر تصويري که چند روز پيش از ناوشکن سهند منتشر شده، همچنين مشخص ميکند که تقريبا کار ساخت و نصب دودکش ناوشکن سهند نيز به اتمام رسيده است. طبق تصاوير گرافيکي و همچنين ماکتهايي که پيش از اين، از ناوشکن سهند منتشر شده بود، اين ناوشکن با بدنهاي رادارگريز طراحي شده و اين مسئله در برخي بخشهاي بدنه ناوشکن رعايت شده است.

به فلش دقت کنيد؛ توپ فتح 40 روي ناوشکن سهند نصب است
امير سياري فرمانده نيروي دريايي ارتش نيز، پيش از اين اعلام کرده بود که ناوشکن سهند (موج 3)، 30 درصد بيشتر از ناوشکنهاي جماران و دماوند (پروژههاي موج 1 و 2) رادار گريز خواهد بود.
حالا يکي از اين بخشهايي که بحث رادار گريزي و کاهش سقطح مقطع راداري (RCS) در آن رعايت شده است، دودکش اين ناوشکن است که در تصوير ذيل به خوبي واضح است که بدنه دودکش، زاويهدار طراحي و روي عرشه نصب شده است.

تصوير چند ماه پيش از ناوشکن سهند: به دودکش ناوشکن دقت کنيد/ توپ فتح 40 هم آن زمان نصب نشده بود
نکته ديگر اينکه، طبق ماکتهايي که پيش از اين از دودکش ناوشکن سهند منتشر شده بود، اين ناوشکن احتمالا تغييراتي جدي در بخش دودکش خواهد داشت بهطوري که گازها و هواي گرم خروجي از دودکش، برخلاف ناوشکنهاي جماران و دماوند، در اين ناوشکن سرد شده و سپس از خرجي دودکش خارج خواهند شد.

کار نصب دودکش تقريبا پايان يافته است؛ به فلش دقت کنيد
راه سرد شدن اين گازها نيز همانطور که هماکنون در بسياري از ناوها و شناورهاي ديگر کشورها در حال اجرا است، اين گونه است که گازها و هواي گرمي که بايد از دودکش ناوشکن خارج شود، توسط محفظههايي استوانهاي از ميان دودکش عبور داده ميشود و با استفاده از فضاي باقيمانده از دودکش نيز، سيستمهاي خنک کننده، به خنک کردن اين گازها ميپردازند تا زمان خروج گازها از دهانه خروجي دودکش، دماي اين گازها با دماي خارجي تقريبا يکسان باشد.
اين کار در صورت تحقق کامل و عملياتي شدن، باعث کاهش قابل ملاحظه 2 تهديد جدي براي ناوشکن سهند ميشود. اول اينکه با سرد شدن گازها و هواي گرم خروجي از دودکش ناوشکن، موشکهاي حرارتي به راحتي گذشته نميتوانند گرماي اين گازها را يافته و به سوي ناوشکن حرکت کنند، لذا خطر اصابت اين موشکها از اين ناحيه در صورت تجهيز شناور به سامانههاي ديگري مثل منحرفکنندهها، تا حد زيادي منتفي ميشود.

دوم اينکه، ديگر اين ناوشکن توسط سامانههاي الکترواپتيک (ELECTRO-OPTICS) و دوربينهاي ترمال حرارتي به راحتي قابل کشف نخواهد بود و اين يعني، ناوشکن ميتواند با ايمني بيشتري در آب حضور يافته و به انجام ماموريت بپردازد.
ناوشکن سهند به گفته فرمانده نيروي دريايي ارتش قرار است که با سلاحهاي متفاوتتري امسال رونمايي شود.
(توضيح: عکس اصلي خبر مربوط به مراحل ساخت ناوشکن دماوند (پروژه موج 2) است)
منبع:تسنيم